Candelabre de cristal - de la o lumânare la un bec cu LED-uri
Un candelabru de cristal nu este un anacronism, așa cum ar părea să fie în vremurile moderne actuale. Dimpotrivă, ați putea fi surprins de cât de frumos arată un candelabru clasic de cristal într-un interior modern. Acesta ar putea fi considerat o anumită marcă a luxului. Uitați de candelabrele pe care le aveau bunicile voastre acasă.
Astăzi, tehnologii și designerii noștri sunt capabili să insufle candelabrului clasic un nou fler și energie. Cu noi tehnologii și procese de producție, concepându-l "altfel" în ansamblu - într-o manieră modernă. Și ce bec ar trebui să folosiți într-un candelabru de cristal? Chiar și într-un astfel de produs clasic, puteți folosi un bec cu LED-uri fără griji.
O sursă de lumină străveche, care a fost cunoscută de omenire în forma sa primitivă încă din preistorie: lumânarea. Strămoșii noștri au folosit-o încă de pe vremea când au descoperit că fibra, sau o bucățică de lemn în grăsime solidificată, dă lumină.
Încă din cele mai vechi timpuri, cel mai potrivit material pentru producerea lumânărilor s-a dovedit a fi ceara de albine. Cu toate acestea, întrucât era un material greu de obținut și, prin urmare, și destul de scump, lumânările din ceară erau folosite doar de cele mai bogate clase sociale. Pe de altă parte, materialul cel mai ușor de obținut timp de mii de ani a fost seuul, carnea de oaie sau de vită. Substanța care a scos lumânarea din joc, în 1854, a fost kerosenul. Abia 25 de ani mai târziu, în 1879, a fost inventat becul, iar dezvoltarea acestuia avansează continuu. Este, fără îndoială, necesar, deoarece -în mod sincer- care este coroana tuturor sălilor de concerte, teatrelor, castelelor, palatelor, foaierelor de hotel și poate chiar "doar" gospodăriilor din lume? Este legendarul candelabru de cristal.
Când nu existau becuri pe atunci și se foloseau lumânări în candelabre, era mult mai complicat. Cele de seu ardeau relativ repede, iar dacă bolurile de sub ele nu erau suficient de mari, seuul se scurgea pe podea. Cu lumânările de ceară era un pic mai bine, dar trebuiau și ele înlocuite frecvent, ca să nu mai vorbim de curățenia de după...
Becul original al lui Edison avea o fibră de carbon, care a fost ulterior înlocuită cu wolfram, folosit și astăzi. Astăzi, aceste becuri pot fi considerate învechite și sunt încet-încet scoase din uz. Cel mai mare avantaj al acestora este probabil prețul și, de asemenea, faptul că luminozitatea lor poate fi reglată (redusă) fără probleme. Cu toate acestea, au o eficiență energetică foarte scăzută, până la 95% din energia electrică se transformă în căldură. Cel mai adesea veți primi 40W, cele de 60W și mai mari au fost interzise de UE acum câțiva ani.
O soră mai eficientă și mai mică a becului wolfram este becul cu halogen. Fibra acestuia se încălzește la cea mai înaltă temperatură (ceea ce asigură o luminozitate mai mare) și, de asemenea, se poate obține o durabilitate mai mare cu acesta (este vorba de compusul cu halogen care este adăugat în bec). De asemenea, majoritatea becurilor cu halogen pot fi atenuate. Un bec cu halogen cu o putere de 28 W poate înlocui un bec wolfram de 40 W.
Și, în sfârșit, ajungem la becurile cu LED. Acestea au făcut cu siguranță cel mai mare salt în ultima perioadă de timp. Acestea funcționează pe baza unor plăci semiconductoare, care transformă curentul electric în lumină. Acestea au cea mai mare durabilitate (50 - 100 de mii de ore), dar și cea mai mare eficiență. Un bec LED nu se potrivește cu un candelabru clasic de cristal? Poate că așa era pe vremuri, dar astăzi nu mai este adevărat. Astăzi puteți alege un aspect care să imite o lumânare clasică, chiar și cu o flacără mică. Becurile cu LED pot spori foarte mult, și ilumina, frumusețea cristalului.
Ele au o mare rezistență la vibrații și la impact, iar când vine vorba de consumul de energie, nu au niciun concurent. Noi folosim becuri de 4W în candelabrele noastre.
Luați doar un candelabru de dimensiuni standard cu opt becuri. Dacă am folosi 8 becuri wolfram de 40W, atunci obținem un consum de 320W. O mașină de spălat rufe consumă 425W pe parcursul a 3 cicluri, iar o plasmă folosește la televizor 344W în 3 ore.
Așadar, 320W pentru un candelabru nu este puțin prea mult? Cu becuri LED de 4W, candelabrul va avea un consum de 32W. Asta înseamnă că consumul va scădea cu 288W. Nu este chiar puțin, nu-i așa?
În 95% din cazuri, candelabrele noastre au o bază îngustă, E14. Uneori apare o bază largă (în special la lămpile de masă), E27. Dacă vă decideți să cumpărați un candelabru de la noi, vă recomandăm să luați becuri LED cu aceste baze. Nu veți regreta :-)
Vizitați magazinul nostru cu candelabre de cristal originale
Contact
Headquarters and Showroom:
ArtCrystal Tomes s.r.o.
Palackeho 3145/41 (JBX building)
46604 Jablonec nad Nisou
Czech Republic
Sarka Novakova
sales manager
novakova@artcrystal.cz
+420 739 551 115