Temperatura și culoarea luminii nu numai pentru candelabre de cristal


Lumina zilei este ideală, dar, din păcate, nu ne putem baza întotdeauna pe ea. De aceea, folosim iluminatul artificial. Țineți cont de temperatura și de culoarea luminii atunci când vă alegeți lumina? Permiteți-ne să vă explicăm de ce ar trebui să țineți neapărat cont de acești factori și să luați în considerare temperatura și culoarea luminii atunci când vă alegeți candelabrul de cristal.

De ce ar trebui să luați în considerare temperatura și culoarea luminii

Temperatura luminii vă influențează emoțiile și modul în care funcționează corpul dumneavoastră, precum și impresia generală pe care o aveți despre o încăpere. Lumina rece stimulează organismul uman - diminuează oboseala, ajută la concentrare și crește eficiența la locul de muncă. Este potrivită la locul de muncă sau la școală, dar nu și în baie, atunci când tocmai ați umplut cada și doriți să vă relaxați după o zi obositoare. Aici, lumina caldă este mai de dorit. Ea evocă emoții plăcute, relaxante și se simte mai confortabilă.

Pe lângă faptul că ne influențează organismul, culoarea luminii determină modul în care percepeți spațiul și cum arată și ies în evidență culorile, materialele și accesoriile. Acest fapt nu trebuie neglijat atunci când alegeți iluminatul potrivit pentru fiecare cameră. Lumina caldă tinde să fie mai mult portocalie și chiar roșie, în timp ce lumina rece tinde să aibă tonuri de albastru. Dacă interiorul dvs. este realizat din lemn și aveți becuri de lumină caldă și rece, încercați să le comparați pe amândouă. Veți vedea că alegerea unei lumini calde este un "must" absolut.

Urmăriți temperatura cromatică

Temperatura culorii este cunoscută sub numele de temperatură de cromaticitate. Se măsoară în kelvin (K). Cu cât ai mai mulți kelvini, cu atât lumina este mai rece. În schimb, mai puțini kelvins înseamnă o lumină mai caldă și, de asemenea, ușor mai întunecată. Pentru a vă face o idee, lumina zilei la amiază are 5.000-7.000 kelvin; când cerul este absolut senin, poate depăși 10 mii de kelvin. Becurile cu LED au de obicei 2.200-7.000 kelvin.

Fiecare producător etichetează în mod diferit culoarea și temperatura luminii. De aceea, cel mai bine este să vă ghidați după informațiile privind cantitatea de kelvin, care trebuie să fie menționată pe bec. Determinarea unei valori exacte este dificilă - de obicei, veți vedea intervalul de kelvini al becului. În general, becurile și iluminatul pot fi împărțite în trei categorii - alb cald, alb și alb rece.

Alb cald (aprox. 2.200-3.300 K): Iluminare cu o lumină galbenă și portocalie. Seamănă cu lumina lumânărilor sau a focului. Culoarea este plăcută, confortabilă și relaxantă. Este potrivită pentru încăperile în care doriți să evocați o atmosferă relaxantă.

Alb (aprox. 4.000-5.000 K): Denumită uneori "lumină naturală". Culoarea seamănă cu lumina zilei. Din punct de vedere cromatic, aceste becuri au o influență minimă asupra mediului înconjurător și evocă emoții plăcute și armonioase.

Alb rece (aprox. 5.500-8.000 K): O lumină albă, ascuțită, cu tonuri de albastru. Această culoare luminează vizibil mediul înconjurător. Pe măsură ce temperatura cromatică crește, lumina ar putea fi prea orbitoare pentru unele persoane.

Limite extreme (600-2.200 K, 8.000-16.000 K): Aceste valori nu sunt foarte frecvente în lumina artificială. Limita scalei este considerată a fi 600 K, care poate fi descrisă ca fiind culoarea roșie. La celălalt capăt al spectrului, se pot întâlni valori de 9.000 K (unele lămpi LED), 14.000 K (tuburi UV utilizate în solarii) sau 20.000 K (lămpi de sterilizare UV-C) pentru lumina artificială. În aer liber, ați putea fi surprins de valoarea de până la 12.000 K pe care o poate atinge cerul albastru (și care este comparabilă cu lumina albastră produsă de sudură).

Ce temperatură de iluminat artificial ar trebui să aleg pentru diferite încăperi?

Lămpile cu o lumină de culoare caldă sunt potrivite în special pentru băi, dormitoare și camere pentru copii. De obicei, acestea reprezintă cele mai bune soluții și pentru camerele de zi. Toate încăperile menționate mai sus sunt destinate, în principiu, relaxării sau activităților puțin solicitante. În ceea ce privește locurile publice, lumina caldă este potrivită pentru restaurante, hoteluri și centre de wellness.

Lumina albă, neutră, poate fi folosită în bucătării, săli de mese, coridoare sau săli de studiu. Poate fi folosită în locuri în care este de dorit o lumină asemănătoare cu cea a zilei. De obicei, acest lucru înseamnă mari magazine, centre comerciale, hale de târguri și spații industriale.

Albul rece este potrivit pentru birouri, spații deschise, hale de depozitare, garaje și ateliere. Acest tip de lumină vă va crește eficiența muncii și vă va stimula organismul. De aceea, ar trebui să îl evitați cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare.

Temperatura luminii și candelabrele de cristal

Unul dintre motivele pentru care oamenii cumpără candelabre de cristal este strălucirea inconfundabilă și reflexia orbitoare. Care este temperatura și culoarea luminii de la un candelabru de cristal? Cristalul și modul în care este tăiat este conceput pentru a reflecta la maximum orice lumină. Cu alte cuvinte - atunci când iluminați cristalul, lumina rece va scoate în evidență tonurile reci, iar lumina caldă le va scoate în evidență pe cele calde.

Gradul de reflexie va fi puternic afectat de faptul că lumina care luminează cristalul este lumina zilei sau lumina artificială. Cristalul reflectă cea mai largă gamă a spectrului de culori la lumina zilei, atunci când soarele este afară. Acest lucru provoacă reflexii frumoase în culorile curcubeului pe pereți și plafoane. Cu toate acestea, în această privință, tehnologia LED se dezvoltă rapid. De exemplu, becurile cu un CRI 90 (indice de redare a culorilor) se aseamănă foarte mult cu lumina zilei.

Și care este recomandarea ArtCrystal Tomeš?

Marea majoritate a clienților aleg culori de iluminat mai calde. Culorile mai calde sunt legate în mod intrinsec de candelabrele tradiționale, care cu mulți ani în urmă erau luminate de lumina unei lumânări aprinse. Cu candelabrele mai moderne, care sunt dotate cu lumini LED, puteți acum să vă lăsați imaginația să zburde. Livrăm candelabrele de cristal ArtCrystal Tomeš fără lămpi - depinde de dumneavoastră și de discreția dumneavoastră (suntem întotdeauna gata să vă dăm o mână de ajutor sau o opinie de expert) ce temperatură de lumină alegeți pentru candelabrul dumneavoastră. Pentru fiecare candelabru indicăm ce becuri de ce putere sunt recomandate pentru modelul respectiv.

Recomandăm becurile tradiționale din sticlă transparentă. Acestea, spre deosebire de becurile din plastic sau de culoarea laptelui, nu diminuează strălucirea cristalului atunci când candelabrul este aprins. Depinde de dumneavoastră dacă sursa de lumină din interiorul becului se bazează pe filament de tungsten topit, pe tehnologia LED sau chiar pe un așa-numit bec cu filament. Trebuie doar să alegeți un bec cu un soclu adecvat - candelabrele sunt prevăzute cu filete standardizate pentru becuri cu soclu E14 sau E27.

Vă dorim o selecție reușită, astfel încât și casa dumneavoastră să fie în ton cu tonurile care vi se potrivesc.


Vizitați magazinul nostru cu candelabre de cristal originale

Contact

Headquarters and Showroom:
ArtCrystal Tomes s.r.o.
Palackeho 3145/41 (JBX building)
46604 Jablonec nad Nisou
Czech Republic

Sarka Novakova
sales manager
novakova@artcrystal.cz
+420 739 551 115